BİR SATRANÇ ÖYKÜSÜNDEN KISA BİR BÖLÜM:

  (Stefan Zweig"BİR SATRANÇ ÖYKÜSÜ"kitabı. USYayınevi.1991 | Sayfa:29'dan alıntı: ) 

"Tanrı aşkına ! Sakın !..." dediğini duyduk.

 

  Farkında olmadan hepimiz o yöne döndük. Kırkbeş yaşlarında ,ince ,  keskin hatlı yüzü daha önce de gezinti güvertesinde , tuhaf ,neredeyse tebeşir gibi beyaz solgunluğuyla dikkatimi çekmiş bir bay , bütün ilgimizi önümüzdeki soruna yönelttiğimiz sırada yanımıza gelmiş olmalıydı. Bakışlarımızı üzerinde hissederek hararetle ekledi :

 " Eğer şimdi vezir yaparsanız , sizi hemen fil C 1'le kırar; siz de filinizle onun filini kırarsınız. Bu arada o boş piyonuyla D 7'  ye gider, kalenizi tehdit eder ve fille şah da deseniz kaybedersiniz ; dokuz ya da on hamle sonra da işiniz biter. Aynı durum  Aljekhine'in 1922 ' de Pistyoner büyük turnuvasında Bugoljuboff' a karşı oynadığı oyunda ortaya çıkmıştı ".

     Mc Connor affalayarak elini aletten çekti ve hepimizden daha az olmayan bir şaşkınlıkla , göklerden yardıma koşmuş bir melek gibi gelen yaşlı adama baktı. Dokuz hamle önceden bir matı hesaplayabilen birisi birinci dereceden uzman olmalıydı. Hatta belki de aynı turnuvaya giden şampiyonluğa aday biriydi ve böyle kritik bir anda aniden ortaya çıkarak oyuna karışması neredeyse olağanüstüydü. İlk önce Mc Connor kendine geldi.

   "Ne tavsiye edersiniz?" diye heyecanla fısıldadı.

   "Hemen ileri çıkmayın ; ilk önce şahı tehlikeli bölge G 8'den H 7'ye çekin.O zaman büyük olasılıkla saldırıyı öbür kanada taşıyacaktır. Ama bunu da kale C 8-C 4'le savuşturacaksınız ; bu ona iki şeye mal olur : Bir piyon ve böylece de oyun üstünlüğü . Sonra piyano karşı piyon kalır ve eğer iyi bir savunma yaparsınız beraberliğe zorlarsınız. Daha fazlası çıkmaz."

     Hayretten hayrete düşüyorduk.Sadece kesin değil hızlı da yaptığı hesaplar aklımızı karıştırıyordu ; hamleleri sanki basılı kitaptan okuyordu. Buna rağmen hiç hesapta olmayan , bir dünya şampiyonunu beraberliğe zorlama şansı , büyülü bir etki yaptı. Mc. Connor bir kez daha sordu:

     "Yani şahıG 8'den H 7'ye?"

     "Tastamam öyle! Herşeyden önce sakınma!"

     Mc Connor öneriye boyun eğdi ve bardağa vurduk.Czentovic ,alıştığımız istifiniz bozmaz tavrıyla masamıza geldi ve bir bakışta hamleyi saptadı . Sonra şah kanadındaki piyonu meçhul yardımcımızın dediği gibi, H 2'den H 4'e oynadı. Deminki anında heyecanla fısıldadı:

     "Kaleyi öne, kaleyi öne, C 8-C 4'e. O zaman önce piyonu korumak zorunda. Ama ona hiç bir yardımı olmayacak!. Onun piyonuna aldırmadan fil C 3'le D 5'i kırıyorsunuz ve eşitlik yeniden sağlanıyor. Savunma yerine bütün baskıyı öne verin!"

       Ne söylediğini anlamıyorduk. Bize göre söyledikleri Çinceydi...

 

We have 5 guests and no members online